Fritidsklubben för flera generationer

Klockan har precis passerat tio på förmiddagen. Från alla håll strömmar det till barn och ungdomar som alla rör sig mot samma dörr. Bakom en diskret entré i ett av höghusen på Hårds väg i Örtagård, lite dold bakom träden, ligger fritidsklubben Linnea.

De två sammanslagna lägenheterna som är fritidsklubben Linneas lokaler står för trygghet, vänskap och möjligheten att växa. I dag står det fotbollsturnering på programmet för den som vill.

Fritidsledarna Nezir Gashi och Liana Kontridze har sett generationer av barn bli vuxna på Linnea. Deras välkomnande i dörren är alltid lika varmt.
– Tänk att jag hade Khaled här när han var tonåring. Nu kommer han hit med sina egna barn, säger Nezir Gashi och säger hej till Khaled Hadrus.

Trygghet för framtiden
Han tittar in med sina tre yngsta, Ihab, 11, Josef, 6 och lillasyster Leah, 4 år. Storasyster Dana, 13, är inte med den här dagen men självklart är hon medlem i fritidsklubben.
– Jag är i princip uppväxt här, konstaterar Khaled Hadrus medan barnen försvinner in i lokalerna som de redan känner väl.

– Många av kompisarna på gården gick här och jag hängde med. Fritidsklubben var en plats som jag verkligen kände mig trygg på. En plats med bra vuxna man kunde lita på, där alla vänner fanns, fortsätter Khaled Hadrus.
Det är just tryggheten och känslan av att höra hemma som återkommer. Kompisarna och personalen på Linnea blir som en andra familj.

– Fritidsklubben behövs, för samhället och för barnen – för alla. Här finns de viktiga förebilderna på en trygg plats. Det betyder jättemycket. Jag har massor av minnen härifrån. Badutflykter, filmkvällar och så pingisen så klart, säger Khaled, glad över att hans egna barn också har hittat hit.

En öppen dörr för föräldrar
Pingisen ja. Pingisbordet har en central plats på Linnea. I dubbel bemärkelse. Mitt i det ena rummet står bordet. Väggarna är fyllda av priser som skvallrar om att klubben har blivit mästare i skolpingis flera gånger. Ett år kom de till och med tvåa på riksnivå.

Och med pingisen kan man dessutom nå föräldrarna i området, om än på ett lite udda sätt:
– Ja vi är nog ganska ensamma om att spela pingis med skor här, säger Nezir Gashi och skrattar.
– I tio år kom barnen med en vuxensko hemifrån för att ha som racket, och snart har vi föräldrarna här på jakt efter den saknade skon. Så får vi ett ansikte på föräldrarna också och de känner sig lika välkomna hit. Vår dörr är alltid öppen, säger Nezir Gashi.
Två av Khaled Hadrus barn är tillräckligt gamla och redan medlemmar i fritidsklubben. I höst börjar lillebror Josef.
– Han längtar till att börja skolan så att han äntligen får börja gå hit själv, säger Khaled.
11-åringen Ihab vill helst springa iväg och förbereda sig för fotbollsturneringen, men hinner ändå berätta varför han gillar att gå till Linnea:
– Mina vänner är här, alla är snälla och så finns det alltid något att göra, konstaterar han.

Fakta om fritidsklubben
Fritidsklubben Linnea drivs sedan 1997 av MKB och är öppen för barn och unga mellan 6 och 16 år. Fritidsklubben har öppet alla vardagar, även under skolloven, stängt röda dagar.
Förutom att spela pingis och biljard, pyssla och spela tv-spel, ordnar fritidsklubben egen läxhjälp, serverar mellanmål ett par dagar i veckan och barnen hjälps åt att hålla gården ren.

Text: Camilla Westemar
Foto: Urszula Striner